AIK – NHH FK 4-1 (0-0)

Rønning

Vara (C) – Kvam – OJ – Gooder

Youngster-Holm – Skaar

Holte – Atle – Talentet

Jesus

Benk: Koncernchefen og Coach LK
Tilskuere: Gode fasiliteter, dårlig dekningsgrad
Bane: Tørr
Dommere: På nivå
Mål: Talentet

Midten av mai er en betent periode for oss på Norges Handelshøyskole. Dette reflekteres i kamptroppen vår mot Austevoll Idrettsklubb, eller AIK som de omtaler seg selv som. Kamptroppen vår bestod av 13 mann, inkludert to keepere og fire midtstoppere. Alt lå derfor til rette for en heidundranes offensiv festaften. Men før vi tar tak i kampen, har vi noe viktig å diskutere. Mads Rønning sitt nye profilbilde.

Rønning har i skrivende stund 348 likerklikk på sitt nye profilbilde. Dette anses som et så spesielt fenomen at vi må ty til teoretiske rammeverk for å få klarhet i hva som skjer. Først ut er Kotters åtte trinn for endring.

Trinn 1: Etablere en følelse av nødvendighet. Du skulle kanskje ikke tro det, men det forrige profilbildet til Rønning var faktisk ganske OK. Det var smil, solbriller, hest på skjorten og over 200 likes. Vi konkluderer dermed med at Rønning egentlig ikke har etablert en følelse av nødvendighet.

Trinn 2: Danne en maktkoalisjon. Det er liten tvil om at Rønning har klart å etablere et slagkraftig team, hovedsakelig bestående av en kvinnelig fotograf (!) og innovative kamerafunksjoner på sin Iphone 7.

Trinn 3: Skape en visjon for endring. Rønning utnytter nasjonalfølelsen og legger publiseringsdatoen til 18 mai. Det er liten tvil om at den norske befolkningen er lett mottakelig for Rønnings visjon. Hva er Rønnings visjon, lurer du kanskje på? Spill på utseende. Det er noe herlig kynisk over denne tilnærmingen til profilbildeendring. Sex selger!!

Trinn 4: Formidle visjonsevne. Det er liten tvil om at visjonsevnen er formidlet, det er bare å se på facebook. Var det egentlig én person på Norges vestkyst som ikke fikk Rønnings profilbilde opp i nyhetsfeeden den 18 mai?

Trinn 5: Gi ansatte makt slik at de kan handle i tråd med visjonen. Her har Rønning vært lur. Han gir oss makt til å dømme hans mesterverk, og de ansatte (les: hans facebookvenner) har uten tvil slukt agnet. En snik, denne Rønning.

Trinn 6: Planlegge for å skape hurtige og synlige resultater. Jøsses, her treffer han spikeren på hodet. Jaggu er ikke et profilbilde et hurtig og synlig resultat. Og for et resultat!! Vi har likevel litt kritikk å komme med. For det første er slipset veldig skjevt. Like skjevt som Rønning selv? Det ble nemlig spekulert heftig i bilen på vei hjem fra YTRE Hordaland om de 300 jentene som har likt profilbildet hans har likt det forgjeves. Kan dette bli den eneste profilerte fotballspilleren som kommer ut av skapet??  Inntrykket ble kraftig forsterket av måten han håndterte kammen på etter kampen. Det andre kritiske punktet er størrelsen på dressen. Armposisjonen kan nemlig bety to ting: Enten har han sinnsyke vinger, ellers så er dressen litt trang. Vi har innsideinformasjon, og kan avkrefte at det kan settes likhetstegn mellom Ronaldo og Rønning. Konklusjonen er dermed at dressen er hakket for trang. Men det kan skje den beste.

Trinn 7: Konsolidere endringene slik at de utløser enda flere forandringer. Blir det instashow på Rønning nå? Vil han opprette en VSCO-konto? En Tumblr-konto? Eller kanskje til og med en Grindr..(?) Det gjenstår å se, og vi venter i spenning.

Trinn 8: Institusjonalisere de nye endringene. Dette betyr at Rønning må holde nivået på alle fremtidige profilbilder. Det blir fryktelig tøft, men er det én mann som kan klare det, så er det Rønning. Han har allerede etablert kontakt med filmfotograf Andreas Orset, så alt ligger tilrette for varig endring.

Ved hjelp av Kotters åtte trinn kan vi slå fast at det strengt tatt ikke var nødvendig for Rønning å initiere endringen, men gudskjelov hvor suksessfull den har blitt. Vi har ingenting annet enn kudos å gi til den mannen.

Så, over til en liten SVIMA-analyse, for å undersøke om dette profilbildet kan gi Rønning et varig konkurransefortrinn i ekteskapsmarkedet. Er bildet sjeldent? Nei, statistikk fra SSB viser at over 65 % av Norges befolkning byttet profilbilde eller postet på Instagram den 18. mai. Er det viktig? Det er klart det er en viktig ressurs. Facebook er det første som undersøkes hvis du skal stalkes, og det er klart at dette bildet stiller sterkt i konkurransen med andre potensielle kandidater.

Er bildet ikke-imiterbart? Nei, det var som sagt ca. 3,6 millioner mennesker som la ut et tilsvarende bilde den 18. mai. Hva med mobilisert? Det er absolutt mobilisert. Dette bildet gjør ingen nytte i Rønning sin kamerarull, men det har et enormt potensial på Facebook. Til sist, er ressursen (bildet) approriert? Det gjenstår å se om Rønning klarer å dra fordeler av denne genistreken, og det er til syvende og sist opp til ham selv.

For å konkludere, vil vi påstå at Rønning sitt nye profilbilde danner et midlertidig konkurransefortrinn. Årsaken til at det ikke danner et varig konkurransefortrinn er at det gikk inflasjon i dress- og bunadsbilder på samme tidspunkt, og at imitasjon av ressursen er relativt lett. Det som taler til hans fordel er den enorme supportergjengen (hovedsakelig bestående av kvinner fra Troms og Bergen) som viser kjærlighet og glede over prestasjonen. Dog, hvor lenge skal skapet være lukket?

Så, over til kampen.
4-1 i favør AIK. Flott mål da, Ola.

Stjerner:
*** Talentet. For en scoring!
** Atle. Vinner samtlige dueller.
* Rønning. Leverer på sosiale medier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: